Investiční nemovitosti: Čeho se vyvarovat a vyplatí se?

Investování do nemovitostí patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejbezpečnější formy zhodnocování financí. Za poslední rok se ovšem situace na českém realitním a hypotečním trhu změnila natolik, že o investičních nemovitostech začínají mnozí pochybovat. Ty přitom oproti spořicím účtům přináší vyšší výnosy, a to až o několik procent.

Je ovšem nutné mít základní know-how, bez kterého se můžeme lehce dopustit fatálních chyb. Mezi ty patří zejména nevhodně zvolené místo či moc velká nemovitost, která se v budoucnu těžko pronajímá. Průzkumy ukazují, že největší zájem je o byty 2+kk nebo 2+1, kdy je kupní cena relativně nízká. Po těchto bytech je navíc vysoká poptávka napříč generacemi a nájemné může v závislosti na lokalitě dosahovat až 15.000,- Kč. Naopak nejhůře se pronajímají velké bytové jednotky typu 3+1 a větší. Ty jsou totiž pro mnoho rodin finančně nedosažitelné.

Co se lokality nemovitosti týče, ideální jsou velká města či města univerzitní. V těchto lokalitách je mnoho studentů nebo mladých rodin, pro které je pronájem místo koupě bytu schůdnější cestou. Naopak nemovitosti v městech menších nebo v chudších krajích České republiky se sice prodávají za pakatel, pronajímají se však velmi obtížně. Zároveň doporučujeme přihlížet i k okolí nemovitosti, a to zejména k občanské vybavenosti. Dostupný by měl být obchod, lékař, škola a v neposlední řadě zastávka MHD. V souvislosti s tím hraje svou roli i možnost parkování v okolí nemovitosti. To je vhodné, pokud možno, k nemovitosti koupit také. Svoji hodnotu si totiž drží, a i kdyby nedošlo k využití pronájmu, je možné jej v případě prodeje velmi dobře zpeněžit.

Důležitá je taktéž poloha bytu v domě. Bereme-li v úvahu, že je možné vybrat z většího množství bytových jednotek například v případě developerského projektu, vždy je lepší koupě bytu nacházejícího se v přízemí. Přednost bychom také měli dát bytovým jednotkám s balkonem či terasou nebo se sklepními prostory, které v současnosti už zdaleka nejsou takovou samozřejmostí jako dříve.

Rizika investičních nemovitostí

I poté je ovšem nutné počítat s možnými rizika, kterých je celá řada. O peníze lze přijít kvůli podvodu, vlastním chybným rozhodnutím i neočekávanému vývoji realitního trhu. A financuje-li nemovitost hypoteční úvěr, palčivým problém jsou také nespolehliví nebo vůbec žádní nájemníci. Proto je více než žádoucí svěřit investici profesionálům.

Komplexní řešení v oblasti správy a investic do rezidenčních i komerčních nemovitostí nabízí Bohemian Estates, společnost fungující od roku 2006. Ta poskytuje všechny potřebné služby pod jednou střechou a investice do nemovitostí za pomoci Bohemian Estates může dosahovat výnosů až kolem 9 %. Počítá se totiž s dvojím zhodnocením nemovitosti, a to s její rostoucí hodnotou a s výnosy z pronájmu. Jen pro zajímavost, běžně je u pronájmu investičního bytu dosahováno výnosu kolem 4 %. Bohemian Estates zároveň provede investora všemi nutnými etapami od nákupu nemovitosti přes její správu až po následný prodej. Samozřejmostí je v takovém případě právní servis, vedení účetnictví, jednání s nájemci, vyjednávání slev a následná maximalizace prodejní ceny. To vede k naprostému minimu možných rizik a i v případě, kdy by bylo nutné nemovitost prodat dříve, než bylo původně zamýšleno, s profesionální pomocí je možné nemovitost kdykoli zpeněžit.

Publikováno v Stavba.